Sezonska privlačnost biljaka u vrtu

Sezonska privlačnost biljaka u vrtu

Sezonska privlačnost biljaka u vrtu

Posmatranje načina na koji bašta poprima nove obrise sa promenama godišnjih doba je deo uživanja u baštovanstvu. Iz tog razloga je bitna planska sadnja i korišćenje potencijala biljnih vrsta kako bi u svakom godišnjem dobu imali dinamiku u vrtu. S obzirom na raznolikost biljnih vrsta, beskrajne su i mogućnosti njihove upotrebe i dizajniranje kutka u kojem ćete uživati. U nastavku teksta pokušaćemo da dočaramo dinamiku promena od proleća do zime.

Proleće je godišnje doba u kojem se vrt polako budi iz zimskog sna. U ovom dobu godine posebno su interesantne lukovičaste biljke koje proizvode bujne cvetove pre ozelenjavanja drugih žbunastih i drvenastih formi. Ukoliko želimo da nas ove cvetnice obraduju, neophodna je sadnja lukovica u jesen – za sve vrste koje cvetaju u rano proleće (lale, krokusi, ljiljani, narcisi, zumbuli, aliumi itd.). Pored ovih vesnika proleća, interesantne su i žbunaste i drvenaste vrste koje cvetaju pre listanja. Od žbunastih jebi spomenuli forziciju (Forsythia intermedia) i dunjaricu (Chaenomeles japonica) a od drvenastih je posebno interesantno judino drvo (Cercis siliquastrum) čije grane i stablo budu potpuno prekriveni roze cvetovima nakon čega se tek razvijaju listovi. U ovom periodu su veoma interesantni i japanski javori (Acer palmatum) zbog raznovrsnosti varijeteta i njihovih boja listova koji unose živopisnost i doprinose efektu buđenja prirode.

Tokom leta biljke dostižu svoj vrhunac i zasigurno su najveći benefiti koje nam one donose. Ujedno je i u ovom periodu vrt najviše korišćen te je potrebno kombinovati sadnju biljaka koje cvetaju u različitim periodima leta. Najveći je spektar biljnih vrsta koje cvetaju od kraja maja do kraja septembra i poželjno je znati dinamiku njihovog cvetanja kako bi u svakom trenutko bila vrsta koje je u svom punom cvetu. Kao primer se mogu navesti suručice (Spiraea sp.) koje cvetaju ranije i hortenzije (Hydrangea sp.) koje cvetaju u kasno leto. Interesantne su zimzelene magnolije (Magnolia grandiflora) čiji period cvetanja traje od juna do septembra konstantno dajući poneki cvet. Letnji jorgovan (Buddleia davidii), lavanda (Lavandula angustifolia), razne vrste ruža, začinskih biljaka i perena takođe dostižu vrhunac tokom letnjeg perioda.

 

Jesen je najplodnije i najšarenolikije doba. U ovom periodu cvetaju tzv. prolećne lukovice (sade se u proleće pa su i tako nazvane), kao što su dalije, kale, gladiole, kane, begonije, itd. Veliki deo drvenastih i žbunastih vrsta proizvodi bobice koje daju posebnu dekorativnost, takođe, dosta voćnih vrsta sazreva tada. Lišćarske vrste definitivno dominiraju na jesen jer listovi menjaju svoju boju. Među vrstama koje se posebno ističu po svojoj lepoti u ovom periodu su likvidambar (Liquidambar styraciflua), parocija (Parrotia persica) i Euonymus alatus. Prilikom sadnje treba uzeti u obzir njihovu jesenju boju i truditi se da bude na nekom mestu na kojem će njihova boja dati savršen kontrast.

Zima je godišnje doba mirne i prefinjene lepote. Nakon opadanja lišća i završetka vegetativne faze, dolazi period zimskog sna. Postoje biljne vrste koje u zimskom periodu dostižu vrhunac svoje lepote i svojim koloritom daju odličan kontrast uspavanom delu bašte. Govorimo o božikovini (Ilex aquifolium) koja svojim crvenim bobicama i zimzelenim listovima daje novogodišnju notu. Posebno su interesantne sve vrste četinara jer, nakon prekrivanja četina snegom, nastaje magičan prizor i osećaj. Ukoliko pak nema snega, značajan kolorit mogu uneti razni varijeteti drena (Cornus sp.) koji svojim jarko obojenim grančicama daju živost i Calicarpa florida koja ima nestavrno lepe bobice ljubičaste boje.

Ukoliko se prilikom odabira vrsta uzmu u obzir neke od iznesenih činjenica, vaš vrt će sigurno pleniti lepotom tokom cele godine.

U našem Garden Centru možete pronaći veliki broj dekorativnih baštenskih sadnica i dobiti stručne savete vezane za pravilan odabir i negu vrsta. Posetite nas!



© 2024 Tvoj Garden Centar. Sva prava zadržana.
Razvoj sajta Smart Web