Puzavice u enterijeru – od najčešće gajenih do egzotičnijih vrsta

Puzavice u enterijeru – od najčešće gajenih do egzotičnijih vrsta

Puzavice u enterijeru – od najčešće gajenih do egzotičnijih vrsta

 

Verovatno svaki zaljubljenik u biljke ima sećanje iz detinjstva vezano za neku biljnu vrstu, neretko puzavicu koja je krasila zidove dnevne sobe ili hodnika. Popularnost ovih biljnih formi nikada nije ni prestala ali u korak sa savremenijim načinom života, u sadašnjosti je na tržištu dostupan znatno veći dijapazon vrsta.

Nećemo govoriti o pozitivnim efektima biljaka na pojedinca i životni prostor, već ćemo se zadržati na estetici i funkcionalnosti u samom enterijeru. Ukoliko želimo efekat vertikalnog ozelenjavanja a nemamo mnogo prostora, one su idealno rešenje. Posebno je zanimljivo gledati kako brzo rastu i osvajaju željeni deo dajući dinamiku prostoru. Mogu se gajiti na više načina: pustiti da slobodno rastu padajući iz viseće saksije ili sa neke police, obezbediti im neku potporu u vidu štapa od mahovine ili im napraviti neku konstrukciju ili okvir koji će im dati neobiča izgled.

Koji god način gajenja da preferirate, jedno je sigurno – niko na njihovu lepotu neće ostati ravnodušan.

U nastavku je prikaz najčešćih i manje čestih puzavica koje mogu ulepšati vaš dom ili radni prostor.

Epipremnum i njegovi varijeteti

Veoma zahvalna i prilagodljiva puzavica čije stabljike mogu da narastu i više od 2 m. U cilju pospešivanja rasta treba je orezivati. Prilagodljiva je svim uslovima osvetljenosti ali se najbolje razvija u osvetljenim prostorijama. Ukoliko joj uslovi odgovaraju, veoma brzo može prekriti veliki deo zida. Može se naći veliki broj varijeteti koji se međusobno razlikuju po boji i veličini lista. U nastavku su neki od njih.

Philodendron scandens i njegovi varijeteti        

Ova vrsta je poznata po svom srcolikom listu i često je gajena biljka u sobnim uslovima. Uz dovoljnu količinu svetlosti i vlage može poprimiti impozantne dimenzije. Vrlo zahvalna i jednostavna za gajenje pa se često može naći u enterijerima. Takođe postoji više varijeteta koji se mogu pronaći kod nas.

Hedera helix

Veoma poznata i često gajena vrsta kako u eksterijeru tako i enterijeru. Izuzetno veliki spektar listova različitih oblika, veličina i boja.  Ukoliko se gaji u sobnim uslovima, treba joj obezbediti dovoljnu količinu svetlosti, posebno varijetetima sa šarenim listovima. Zimi voditi računa da biljka ne ostane bez vlage. Njihova velika prednost u enterijerskoj primeni jeste što podnose niže temperature te mogu ulepšavati prostorije koje se ne gruje, npr. hodnike. 

Chlorophytum comosum

Verovatno je svačija baka imala ovu biljku u svojoj kolekcij. Veoma poznata i često gajena vrsta, jednostavna za održavanje. Ukoliko joj se pruže potrebni uslovi može biti izuzetno dekorativna. Njena lepota se ogleda u gustim i elegantnim listovima koji puštaju dugačke stabljike koje nose male cvetove u obliku malih zvezda. Kada ti cvetovi opadnu, na njihovom mestu se formiraju sitne biljčice koje na kraju mogu pustiti i sopstvene korenčiće. Na ovaj način se mogu i uspečno razmnožavati.

Monstera obliqua

Za ovu vrstu se može reći da ima moderniju formu od tradicionalnih vrsta, posebno je inetersantna  zbog svojih rupičastih atralktivnih listova. Kao i sve monstere, vrlo zahvalna za gajenje. Ne trži puno vlage i voli umerenu količinu svetlosti.

Hoya carnosa

Poznata još i kao ''Isusov venac'', posebno su interesantni zvezdasti i voštani cvetovi blagog mirisa koji su skupljeni u cvast i smešteni na kratkoj peteljci. Imati u vidu da se cvast formira uvek na istoj peteljci pa je nemojte seći prilikom održavanja ukoliko želite da ponovo cveta.

Hoya linerais

Kao is sve Hoye, karakteristična po voštanim cvetovima. Ova vrsta za razliku od prethodne ima sitnije i izdužene listove i deluje ''nežnije''.

Aeschynanthus i njegovi varijeteti

Egzotičnija cvetna puzavica poreklom iz Malezije i sa Tajlanda, bujnog rasta i primamljivog izgleda. Cvetovi su crvene boje i posebno su interesantni i pupoljci koji svojim izgledom podsećaju na trubice. Postoji veliki broj varijeteta koji se međusobno razlikuju po izgledu listova i cvetova. U nastavku se nalaze neki od najpoznatijih.

Tradescantia zebrina

Veoma atraktivne boje listova pa unosi poseban kolorit i toplinu prostoru. Jednostavna za gajenje.

Ceropegia wodii

Sukulentna puzavica nazvana još i String of Hearts (niz srca) zbog srcolikog izgleda njenih listova. Može da naraste i do metar. Voli svetlo mesto i minimalnu količinu vode. Između dva zalivanja je potrebno ostaviti supstrat da se dobro prosuši. Ne spada u zahtevne biljke za gajenje.

 

 

Stephanotis floribunda

Poznat i kao Madagaskarski jasmin, posebno privlačan zbog svojih belih i mirisnih cvetova. Spada u biljke koji su zahtevnije za gajenje. Voli svetlo mesto ali najveći problem je pravilno pogoditi količinu vode kojom se biljka zaliva. Supstrat ne treba ostaviti da se skroz isuši ali isto tako ne treba ni stalno dolivati vodu. Uz malo truda i praćenja kako biljka reaguje, može se vrlo brzo pronaći optimalna količina potrebne vlage.

Passiflora caerulea

Može se slobodno reći da je ovo jedna od najlepših puzavica koje se gaje u sobnim uslovima, prvenstveno zbog izgleda cveta koji ima karakterističan i veoma egzotičan izgled. Cvetovi su blago mirisni i veoma kratko traju ali nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Intenzivnog je rasta, može se orezivati i preferira osvetljenije prostorije.

Jasminum polyanthum

Posebno privlačna dok je u fazi cvetanja. Verovatno jedna od najmirisnijih puzavica. Cvetovi veoma aromatični i slatkastog mirisa. Odlično podnosi orezivanja i preporučuje se nakon cvetanja. Voli osvetljenije pozicije i umereno zalivanje ali voli vlagu iz vazduha pa se preporučuje orošavanje listova.

Curio rowleyanus

Zeljasta višegodišnja puzavica nazvana još i ''brojanica''. Listovi su okrugli i nalik su grašku pa je posebno interesantna zbog upravo zbog toga. Dostiže dužinu do 90 cm. Najviše joj odgovaraju polusenovita mesta i ne zahteva previše zalivanja.

Cissus rhombifolia

Ne tako često korišćena ali veoma zahvalna vrsta za gajenje. Bujnog i brzog rasta, prilagodljiva gotovo svim sobnim uslovima. Najbolje uspeva na osvetljenim mestima. Zaliva se umereno, kada se supstrat skroz prosuši.

Crassula marnieriana

Interesantna sukulentna puzavica čiji listovi izgledaju kao da je naslagano kamenje jedno na drugo. Odgovaraju joj pozicije sa puno svetlosti i veoma se retko zaliva. Ne raste previše brzo i postaje sve popularnija zbog svog upečatljivog izgleda.      

 

 

 



© 2024 Tvoj Garden Centar. Sva prava zadržana.
Razvoj sajta Smart Web