Do savršenog travnjaka u par koraka

Do savršenog travnjaka u par koraka

Do savršenog travnjaka u par koraka

Mnogi će se složiti da je dobro negovan travnjak preduslov za savršen izgled bašte.  Iz tog razloga baštovani i ljubitelji baštovanstva posebnu pažnju posvećuju pravilnoj i redovnoj nezi. Bez obzira da li je travnjak tek formiran ili ne, tri ključne stvari za savršen izgled svakog travnjaka su redovno zalivanje, košenje i prihranjivanje. Takođe, ne treba zanemariti ni aeraciju travnjaka.

U nastavku teksta možete pročitati korisne informacije vezane za negovanje travnjaka i nabavku potrebnih uređaja i alata bez kojih pravilno održavanje ne bi bilo moguće.

Zalivanje

Učestalost zalivanja travnjaka pre svega zavisi od godišnjeg doba i vremenskih uslova. Podrazumeva se da, ukoliko je padala kiša, ili ukoliko ima dovoljno vlage u zemljištu (posebno ako je temperatura niža) zalivanje nije potrebno. Isto tako, u letnjim mesecima kada su temperature visoke, učestalost zalivanja će biti svakodnevna. Najpogodniji metod zalivanja je sistem ''veštačke'' kiše koji se postiže primenom raznih vrsta prskalica. Najbitnija stvar kod zalivanja je da se povšinski deo zemlje u sloju 15-20 cm dobro navlaži vodom pri čema trebu izbegavati zalivanje u popodnevnim časovim zbog nepotrebne evapotranspiracije (gubitka vode kroz isparavanje).

 

travnjak

Košenje

Redovnim košenjem trava postaje gušća i izgleda zdravije. Kao i kod zalivanja, i ovde učestalost zavisi od godišnjeg doba i brzine rasta. Obavlja se po suvom vremenu i željena visina trave se održava redovnim košenjem koje podrazumeva da se nikada ne kosi više od 1/3 visine trave. U proseku se, tokom sezone, košenje obavlja jednom nedeljno. Da bi travnjak ostao uredan, maksimalan razmak između dva košenja nikako ne bi trebalo da bude više od dve nedelje. Poslednje košenje u godini treba obaviti što kasnije, najbolje decembra meseca, zato što ako ostane previsoka, može istruliti pod snegom. Nakon košenja trava može da se ukloni ali može i da se ostavi jer na taj način može delovati stimulativno i imati ulogu malča i na taj način zadržati vlagu. Mnogi modeli kosilica u svojim funkcijama imaju i funkciju malčiranja. Treba istaći i da je veoma bitno pravilno odabrati kosilicu. U našem Garden Centru možete naći razne modele benzinskih, električnih i baterijskih kosačica različitih brendova, pogodnih kako za male tako i za velike površine. Takođe u ponudi imamo i robotske i traktorkse kosačice (LINK).

Dešava se da šišanje ivica tranjaka uz objekte, staze, zidove, cvetnjake ili žive ograde nije moguće obaviti kosilicom, pa je potrebno koristiti specijalizovne makaze za lako sečenje ivica travnjaka (LINK).

Često zemljište postane suviše zbijeno pa je potrebno vršiti aeraciju (prozračivanje). Zbog rasta i širenja korena koji formira jak busen, sprečava se prodiranje vazduha u zemljište čije posledice mogu biti sporiji rast, žutilo ili neravnomerna (tamnija boja) kao i pojava tzv. 'ćelavih' površina. Aeracija doprinosi i boljem prodiranju vode u zemljište. Da bi se ovo izbeglo i da bi se stimulisao  rast zelene trave i aktivirao rast korenskih bakterija, potrebno je vršiti aeraciju po mogućnosti dva puta godišnje, u proleće i na jesen. U našem maloprodajnom objektu možete naći mnogobrojan alat i uređaje specijalizovane za ovu radnu operaciju.

Prihranjivanje travnjaka

Đubrivo koje se dodaje travnjaku prilikom setve semena se nakon izvesnog vremena ''potroši'' pa je neophodno prihranjivati travnjak, najčešće dva puta u toku godine – u proleće i u jesen. Usled smanjene količine hranljivih materija, trava postepeno gubi sposobnost regeneracije i samim tim se smanjuje vitalnost travnjaka. U zavisnosti od perioda godine, koriste se različite formulacije đubriva. U proleće je neophodno travnjaku obezbediti više azota jer on podstiče razvoj lisne mase, dok se u jesen dodaju đubriva koja sadrže više kalijuma i fosfora zbog rasta i jačanja korena.

U našoj ponudi možete naći đubriva specijalizovana za prihranjivanje u proleće, na zimu i tokom cele godine. (LINK)

U našem vrtnom centru možete naći sve što vam je potrebno za formiranje i negovanje travnjaka. Takođe, naš stručni tim je uvek tu da pomogne u pravilnom odabiru, da posavetuje i reši nedoumice.

 

 

 



© 2024 Tvoj Garden Centar. Sva prava zadržana.
Razvoj sajta Smart Web