Setva trave u jesen - idealno vreme za zasnivanje novog travnjaka

Setva trave u jesen - idealno vreme za zasnivanje novog travnjaka

Možda se čini da je septembar neobično vreme za bilo kakav rad, a kamoli za sejanje trave. Međutim, sejanje trave u septembru ima mnogo prednosti jer je jesen odlično vreme za sejanje trave, i pruža vam prednost za prolećni ili letnji travnjak.

Tradicionalno se septembar smatra najvažnijim mesecom za travnjake u našim klimatskim uslovima, bilo da se radi o zasnivanju novog travnjaka setvom semena ili o održavanju već postojećih travnatih površina. Travnjaci  napreduju u proleće i jesen, dok leti zbog visokih temperatura prolaze kroz stresni period, pa mogu čak ući u stanje mirovanja. Dolazak septembra i blaže temperature pomažu da se travnjak oporavi od letnjeg stresa. Travnjaci prirodno žele da rastu i napreduju, što znači da im u ovom periodu treba pružiti sve što im je potrebno za potpuni oporavak od letnjeg stresa.

 

Koje su prednosti jesenje setve travnjaka.

  • Septembarske temperature su i dalje idealne za klijanje. Uslovi u septembru su savršeni sa toplim zemljištem, sjajnim suncem i hladnijim noćima za uspostavljanje novog travnjaka. Zbog dobrih uslova vaše seme će imati bolju klijavost, a samim tim će i rezultat biti gušći i ravnomerniji travnjak.
  • U našim vremenskim uslovima tokom septembra, obično ima dovoljno kiše da održava vaše zemljište i nove semenke vlažnim. To znači da je manja potreba da stalno koristite crevo ili pripremate prskalice, jer vlažnost zemljišta je jedna o ključnih stvari za dobro klijanje semena.
  • Možda i najveća prednost jesenje setve travnjaka je manja verovatnoća da će korovi i štetočine napasti vaš novi travnjak. Ukoliko travnjak sejete u prolećnom periodu zajedno sa vašim semenom počeće da rastu i korovi. Pošto su korovi dosta agresivniji od vašeg semena trave može se desiti da većina vašeg novog travnjaka bude prekrivena korovom. Zbog blažih temperatura, i prirodnih uslova prilikom jesenje setve travnjaka samo vaše seme će klijati i formirati nov travnjak. U proleće ćete već imati formiran travnjak, pa je mogućnost rasta korova neuporedivo manja u odnosu na prolećnu setvu trave.
  • Mnoge vrste ptica takođe počinju da migriraju, čime se smanjuje rizik da će vaše tek posejane semenke biti pojedene.

Uspešna setva travnjaka zahteva malo planiranja i nekoliko smernica koje treba slediti. Nije dovoljno samo baciti seme i pustiti prirodu da obavi svoje. Ukoliko pravilno sledite sve potrebne korake, sejanje u septembru biće veoma uspešno.

  1. Prekopajte zemlju do dubine od 20-25 cm, zatim grabuljajte – ovo je važno kako bi se postigao fina, ravna i rastresita podloga za seme.
  2. Dodajte plodnu zemlju ili supstrat ako smatrate da je zemljište lošeg kvaliteta ili da izravnate udubljenja na travnjaku.
  3. Ostavite područje da se kultiviše 10-14 dana, uklanjajući svaki korov koji se pojavi zbog poremećaja u zemljištu. Ovo možete uraditi ručno ili koristeći herbicide.
  4. Nanesite đubrivo ručno ili koristeći rasipač; ovo će pomoći da vaš novi travnjak brzo raste. Našu ponudu specijalnih đubriva za travnjake možete pogledati na stranici klikom OVDE.
  5. Posejte odabrano seme ručno ili koristeći rasipač. Našu ponudu specijalnih đubriva za travnjake možete pogledati na stranici klikom OVDE.
  6. Grabuljama utrljajte seme u zemlju i čvrsto pritisnite nogama da poboljšate kontakt semena sa zemljom.
  7. Zalijte područje odmah nakon sejanja i nastavite da ga zalivate svakodnevno prvih šest nedelja nakon sejanja. Ovo možete izbeći ukoliko ima obilnih padavina.
  8. Pokosite travnjak kada se uspostavi, otprilike posle šest nedelja, koristeći najvišu postavku na vašoj kosačici.
  9. Razmislite o primeni našeg polako otpuštajućeg đubriva za jesen/zimu kako biste zaštitili travnjak od mraza i bolesti tokom zime.

Sejanje će takođe biti uspešnije uz primenu početnog đubriva. Umesto preporučenog visokog azota, koristite uravnoteženije đubrivo ili ono sa više fosfora, kao što je 10-20-10. Istraživanja su pokazala da fosfor, koji se nalazi na mestu klijanja, ubrzava uspostavljanje biljaka. Ali zapamtite, za većinu travnjaka fosfor je potreban samo prilikom sejanja ili u zimskom periodu jer direktno utiče na bolji razvoj korena. Pazite da ne izgladnite travnjak sa premalo azota. Mesec dana nakon što nova trava proklija, nanesite đubrivo sa visokim sadržajem azota kako biste ubrzali uspostavljanje trave pre dolaska hladnijih jesenjih i zimskih temperatura. Našu ponudu specijalnih đubriva za travnjake možete pogledati na stranici klikom OVDE.

 

Da li mogu da radim dosejavanje postojećeg travnjaka na jesen?

Uspešno podsejavanje i reparacija travnjaka zahteva dobru pripremu zemljišta kako bi se poboljšao kontakt između semena i tla. Idealni način za pripremu tla za sejanje je vertikulacija. Vertikulator ili prozračivač travnjaka je mašina sa osovinom na kojoj su gusto raspoređeni noževi koji se vrte kroz travnjak. Dok ovi noževi seku ili prorezuju zemljište, otvaraju brazde u koje semenke padaju i pokrivaju se za dobru klijavost.

Pre nego što započnete vertikulaciju, pokosite travnjak na nižu visinu i obavezno osigurajte da je zemljište dobro navlaženo kako bi noževi mogli da prodiru u tlo. Napravite jedan do dva prolaza i zatim pokupite ostatke. Nakon toga, spremni ste za sejanje. Tada dolazi teži deo - obezbeđivanje da zemljište ostane vlažano sve vreme. Sejanje trave zahteva posvećenost zalivanju, jer je potrebna stalna vlažnost za dobar rast trave. Većina semena trave će proklijati u roku od jedne do dve nedelje od setve, a zatim se količina vode može smanjiti. Našu ponudu prozračivača travnjaka možete pogledati na stranici klikom OVDE.

Da biste uspešno odradili reparaciju travnjaka sledite sledeće korake:

  1. Izvršite skarifikaciju travnjaka da uklonite mahovinu, korov i nakupljeni sloj slame i olabavite gornji sloj zemlje.
  2. Nanesite naše specijalno đubrivo za jesen/zimu ručno, uz rukavicu, ili koristeći rasipač. Ovo će pomoći da vaša nova trava ostane zdrava i zaštićena od mraza i bolesti tokom hladnijih meseci. Našu ponudu specijalnih đubriva za travnjake možete pogledati na stranici klikom OVDE.
  3. Presejte izabrano seme trave ručno ili koristeći rasipač. Našu ponudu specijalnih đubriva za travnjake možete pogledati na stranici klikom OVDE.
  4. Grabuljama utrljajte seme u zemlju. Zatim ga čvrsto pritisnite nogama da poboljšate kontakt semena sa zemljom.
  5. Zalijte područje odmah nakon sejanja i nastavite da ga zalivate svakodnevno prvih šest nedelja. Ovo možete izbeći ukoliko ima obilnih padavina.
  6. Zapamtite da uklanjate opalo lišće dok se vaš travnjak uspostavlja.
  7. Pokosite travnjak kada se uspostavi, otprilike posle šest nedelja, koristeći najvišu postavku na vašoj kosačici.

 

Da li je potrebno đubriti tranjak u jesen?

Kako je ovo leto bilo sušno, postoji velika šansa da vaš travnjak izgleda pomalo zapušteno. Đubrenje u jesen je uvek dobra ideja; međutim, ove sezone je još važnije.

Zašto đubriti u jesen?

U suštini, jesenje đubrenje priprema vaš travnjak za zimu i proleće. Primena granuliranog đubriva donosi nekoliko ključnih koristi:

  • Dok je travnjak još uvek aktivan, jesenja prihrana poboljšava njegovu boju i opšte zdravlje.
  • Vaš travnjak će biti jači i zdraviji ulaskom u zimu, što će mu omogućiti da bolje zadrži boju, posebno tokom hladnih meseci kada travnjaci obično blede. Gubitak boje zimi je do određene mere neizbežan za ove vrste travnjaka; međutim, neće biti tako izražen uz primenu jesenjeg đubriva.
  • Nakon što upije ove hranljive materije, vaš travnjak će proći kroz zimu i imati „nešto u rezervi“, da tako kažemo, dolaskom proleća. Kada se temperature vazduha i zemljišta povećaju, vaš travnjak će izaći iz stanja mirovanja i brže početi sa rastom.

To čini jesen savršenim vremenom da pružite svom travnjaku ono što mu je potrebno. Ali ne bilo kakvo đubrivo, već po mogućstvu mineralno đubrivo s visokim sadržajem kalijuma, kao što je Đubrivo za travu Garden LandscapePro 14+5+21+2MgO - Pre Winter, koje je posebno razvijeno za jesenje đubrenje.

Sejanje će takođe biti uspešnije uz primenu početnog đubriva. Umesto preporučenog visokog azota, koristite uravnoteženije đubrivo ili ono sa više fosfora, kao što je 10-20-10. Istraživanja su pokazala da fosfor, koji se nalazi na mestu klijanja, ubrzava uspostavljanje biljaka. Ali zapamtite, za većinu travnjaka fosfor je potreban samo prilikom sejanja ili u zimskom periodu jer direktno utiče na bolji razvoj korena. Pazite da ne izgladnite travnjak sa premalo azota. Mesec dana nakon što nova trava proklija, nanesite đubrivo sa visokim sadržajem azota kako biste ubrzali uspostavljanje trave pre dolaska hladnijih jesenjih i zimskih temperatura.



© 2024 Tvoj Garden Centar. Sva prava zadržana.
Razvoj sajta Smart Web